به گزارش سرویس علمی- فرهنگی خبرگزاری حوزه، بخش خبرهای حوزوی که سخنان مراجع عظام را در بر می گیرد یکی از بخشهای تفصیلی و اصلی این نشریه است.
در عنوان اصلی مجله به بیانات رهبر معظم انقلاب در 19 دی امسال اشاره شده و اینکه ایشان در جمع هزاران نفر از مردم متدين و انقلابي قم، پيامدهاي مبارك و تعيينكننده قيام 19 دي مردم قم را جلوههايي از تحقق وعدههاي صدق الهي خواندند و با تأكيد بر ايستادگي و هوشياري كامل در مقابل طرحها، روشها و حركات دشمن بهويژه در قبال انتخابات خرداد آينده، نكات مهمي را درباره وظايف مسئولان، خواص، مردم، رسانهها و كساني كه قصد نامزدي در اين انتخابات را دارند بيان كردند.
بخش دیگر این نشریه در بازتاب سخنان آیت الله شبیری زنجانی اشاره به بیانات اين مرجع تقليد، در ديدار شوراي سياستگذاري همايش نيمقرن حضور (پاسداشت پنجاه سال تلاش علمي، فرهنگي وسياسي جامعه مدرسين حوزه علميه قم)،دارد که گفتند: افراد بسياري در جامعه مدرسين حضور داشتند که منشأ خدمات فراواني براي اسلام، انقلاب و حوزه علميه بودند.
معظمله، تقويت فقه و اصول در کنار اخلاق و تهذيب را دو اصل مهم در حوزه علميه برشمردند و ادامه دادند: برگزاري جلسات اخلاق و موعظه براي روحانيون و طلاب ضروري است که اين مسئله در گذشته نيز وجود داشته و دروس اخلاق امام خميني رحمةاللهعليه در هر هفته موجب تقويت بعد معنوي طلاب ميشد. ايشان در پايان تأکيد کردند: مسئولان و مديران حوزه بايد در راستاي شناسايي نخبگان حوزه تلاش ويژهاي داشته باشند و آنها را مورد حمايت قرار دهند
در خبر دیگری هم سخنان حضرت آيةالله مکارم شيرازي، در ديدار نماينده وليفقيه در استان آذربايجان غربي، نماينده مردم اين استان در مجلس خبرگان رهبري و استاندار اين استان که در دفتر معظمله مورد توجه قرارگرفته که ایشان با اشاره به حضور اهل سنت در اين منطقه بر لزوم وجود اتحاد ميان مسلمانان تأکيد کردند.
در خبر دیگری هم بیانات حضرت آيةالله سبحاني مطمح نظر قرارگرفته که ایشان با اشاره به بروز مشکلات از خارج کشور براي نظام اسلامي، حرکت بر اساس اصول اسلام را وظيفه همه مسئولان و مردم دانستند.
گزارشی از سومین گردهمایی فدراسیون جمعیت های شیعی در آلمان هم بخش دیگری از شماره اخیر نشریه است. طبق این گزارش در اين همايش آقاي سيدمحمد عامر رئيس هيئتمديره فدراسيون جمعيتهاي شيعه آلمان به ارائه گزارشي از فعاليتهاي دو سال گذشته اين فدراسيون پرداخته و افزوده: ما از سازمان همکاري اسلامي خواستار اختصاص نمايندگي براي شيعيان آلمان شديم. همچنين از وزارت کشور آلمان درخواست نموديم که ما را درگرفتن سهميه مخصوص براي حجاج شيعي از سفارت عربستان ياري نمايد.
در بخش بعدي اين همايش، رؤساي جمعيتهاي مختلف با بيان نقطهنظرات خويش، به ارائه پيشنهادات و راهکارهاي موجود براي هرچه بهتر شدن فعاليتهاي فدراسيون پرداختند که ايجاد هماهنگي و تعاملات بيشتر بين مراکز مختلف و برنامهريزي براي استقرار روحاني دائم در مراکز براي برنامهريزهاي درازمدت از اهم پيشنهادات بود
در گزارش دیگری هم سخنان حجةالاسلام والمسلمين محمودرضا جمشيدي در آيين راهاندازي سيستم تلفني يکپارچه حوزههاي علميه خواهران، آمده است.
اما آشنایی با بنیاد فرهنگی امامت یکی دیگر از بخش های این نشریه در شماره اخیرش است.
فقدان مرکز تخصصي امامت در حوزههاي علميه و هجمههاي روزافزون از سوي مخالفان ولايت، ضرورت تأسيس نهادي مستقل و تخصصي در حوزه امامت را بيش از پيش نمودار ميساخت، تا ضمن پرنمودن خلأهاي موجود، پاسخگوي نيازهاي علمي و آموزشي در داخل و خارج از کشور باشد. گامهاي نخست در اين مسير، پس از حمايت مراجع عظام، با راهاندازي درس خارج امامت در سال 1383 توسط آيةالله سيدعلي ميلاني رقم خورد و سپس واحد احياي آثار امامت زير نظر ايشان آغاز به کار نمود. پس از آن با افتتاح مرکز آموزشهاي تخصصي امامت اهلبيت عليهمالسلام و گزينش بيش از 50 طلبه، آموزش دروس امامت در حوزه، شکلي نظاممند يافت. ضرورت توسعه تحقيقات با موضوع امامت و نيز احياي فرهنگ ولايت اهلبيت عليهمالسلام در بين نخبگان و تودههاي مردم، سبب شد که ايده تأسيس مؤسسهاي جامع در اين عرصه مدنظر قرار گيرد. خوشبختانه با تأييد نهادها و مسئولان محترم جمهوري اسلامي که گسترش و تقويت مذهب حقه جعفري را سرلوحه کار خويش دارند، بنياد فرهنگي امامت تأسيس گرديد و به صورت رسمي کار خود را از سال 1387 با مديريت حجةالاسلام والمسلمين محمدتقي سبحاني آغاز کرد.
در مطلب دیگری به موضوع عمر طولانی و امکان عقلی آن اشاره و به ایجاز و اختصار این بررسی انجام و نتیجه گیری شده که عمر طولاني نه از نظر عقل محال بود، و نه نظر علمي آن را نفي ميكند؛ تاريخ، سنت و اديان آسماني نيز بر آن است كه انسانهايي بودهاند كه فوق عادت و عمر طبيعي همگان، عمر داشته و زندگي كردهاند، فلذا طولانيبودن عمر امام زمان عجلاللهتعاليفرجهالشريف از ديدگاه مسلمين از جهات مختلف ممكن بوده و محال نميباشد.
گزارشی از پارک علم و فن آوری از جمله مطالب خواندنی این شماره از افق حوزه است.
امروزه بشريت براي بقا و تکامل در محيط پيچيده و پرمخاطره، علاوه بر توسعه دانش و علوم بنيادي، نيازمند کاربردي سازي علوم ميباشد؛ البته تحقق اين مسئله در حوزه علوم انساني، با علوم پايه و فني و مهندسي تفاوت ماهوي دارد که اين تفاوت را ميتوان در چهار حوزه «موضوع، غايت، روش و مديريت» مورد واکاوي قرار داد. کاربرديسازي، تجاريسازي و اسلاميسازي علوم انساني در جامعه اسلامي ايراني که بر پايه مباني اسلامي پايهريزي شده، تنها از مسير قرآن کريم و احاديث و روايات امکانپذير است و در اين بين نميتوان از نقش بارز و تاثيرگذار حوزههاي علميه چشمپوشي کرد.
مرکز رشد واحدهاي فناور علوم انساني، همان نهاد مفقودهاي است که مأموريت آن کاربرديسازي، تجاريسازي و اسلاميسازي ايدهها در حوزه علوم انساني اسلامي در راستاي منافع مادي و معنوي بشر ميباشد. با راهاندازي اين مرکز در پارک علم و فناوري قم و در کنار حوزه علميه، تلاش ميشود تا از طريق عملياتينمودن و تجاريسازي علوم انساني اسلامي، علاوه بر دستيابي به اهداف ترسيم شده و ارائه الگويي کارآمد در اين عرصه، راه را براي تأسيس بيشتر اينگونه مراکز باز کند.
در بخش با فرزانگان هم به زندگانی آیت الله میرزا علی اصغر اشعری قمی پرداخته است و در بخشی از آن آمده: مرحوم اشعري همزمان با تحصيل، به تهذيب نفس عنايت خاصي داشت و در اين راستا گامهاي بلندي برداشته بود. آن بزرگوار محبوب دلهاي خداجو بود و با بزرگاني چون امام خميني قدسسره ارتباط صميمي و نزديک داشت. زهد و سادهزيستياش زبانزد بين دوستان بود. با اينکه عائلهمند بود، اما در يک خانه کوچک با دو اطاق و کمترين امکانات زندگي ميکرد و حتيالامکان از وجوهات شرعي استفاده نميکرد. امام خميني پساز بازگشت از پاريس وقتي که به ديدن آيةالله اشعري رفتند، با تعجب فرمودند: آقا هنوز اينجا زندگي ميکند؟! رفتار مرحوم آيةالله اشعري با مردم بسيار ساده و صميمي بود؛ برايش فرق نميکرد که ميهمانش شهري باشد يا روستايي، فقير باشد يا غني و... . همگان مشتاق ديدارش بودند و براي خود هيچ نوع امتيازي قائل نبود.
ضمیمه افق حوزه که افق خانواده نام دارد و با مطالبی در حوزه خانواده ها و کودکان منتشر می شود هفتاد و نهمین شماره اش را به همراه این شماره از مجله به مخاطبانش عرضه کرده است.
در این شماره از ضمیمه افق حوزه مطالبی در حیطه بایسته های ترویج سبک زندگی دینی در جامعه، خطر تضعیف جایگاه والدین در خانواده ها، سیره خوبان و نکته هایی در زیان های گوناگون پفک به مخاطبان عرضه شده است.
داستان، شعر ، جدول ، نکات آشپزی و بهداشتی هم جزء دیگر مطالب ضمیمه افق خانواده است.
نشریه افق حوزه به صاحب امتیازی مرکز مدیریت حوزههای علمیه و مدیر مسئولی حجتالاسلام والمسلمین حسن مولایی منتشر میشود. علاقمندان میتوانند با تلفن 2900548-0251 تماس حاصل نموده یا با صندوق پتس 37185-14481 مکاتبه نمایند.